aku bersih!! tak, aku anti bersih!! uhm,mane satu ea?

salam ukhwah


aku nak kongsi sikit info tentang kumpulan bersih dan anti bersih dan siapa sebaliknya dan kisah yang patot kite tahu.


Bersih 2.0
perhimpunan bersih akan diadakan di kuala lumpur pada 9 julai 2011. perarakan besar-besaran ini meliputi pelbagai lapisan rakyat Malaysia sama ada berbangsa melayu, cina atau india. antara perkara yang diperjuangkan bersih adalah :

1. Bersihkan senarai undi
2. Mereformasikan undi pos
3. Gunakan dakwat kekal
4. Masa kempen minima 21 hari
5. Akses media yang bebas dan adil
6. Kukuhkan institusi awam
7. Hentikan rasuah
8. Hentikan politik kotor


jika dilihat permintaan mereka, sebenarnya ada jawapan yang telah dijawab oleh spr dan kerajaan. lihat  no. 7. mereka kate ada parti yang membeli undi. jika betul la ada yang membeli undi kenapa x buat laporan pada sprm? jike kate sprm berat sebelah apa gune mahkamah? media massa? hebohkan perkara ini secara mnyeluruh. pasti rakyat akan membuka mata mereka.


yang lain2 rase korang bole cari maklumat dan fikirkan sendiri mana jawapannya. ^^


orang yang bertanggungjawab pada perhimpunan ini adalah ambiga screenevasan. 


sape kah ambiga?
ambiga adalah seorang peguam yang pernah memegang jwatan sebgai malaysian bar chairlady dari tahun 2007 hingga 2009.
ambiga adalah antara lapan orang penerima anugerah 2009 Secretary of State's Award for International Women of Courage Awards.(fuyoo~) Pencapaian yang membanggakan bagi rakyat Malaysia. 


persoalannya apa yang di perjuangkan? antaranya ialah:


1.  Orang bukan Islam yang telah memeluk Islam hendaklah diberikan kebebasan untuk kembali ke agama asal mereka (murtad) dan tidak boleh dikenakan tindakan undang-undang.


2. Sebarang kes pertukaran agama orang Islam kepada bukan Islam tidak sepatutnya dikendalikan oleh Mahkamah Syariah tetapi dikendalikan oleh Mahkamah Sivil.


3. Orang bukan Islam hendaklah dibenarkan dan tidak boleh dihalang daripada menggunakan perkataan-perkataan suci Islam dalam percakapan dan sebagainya.


4.  Bibel dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Indonesia sepatutnya dibenarkan untuk diedarkan kepada umum secara terbuka.


tu lah antara tuntutan yang dihantar kepada IFC (Inter Faith Commission). 
IFC berasal dari IRC  ( Inter Religion Council ) yang merupakan suruhanjaya antara kepercayaan yang dicadangkan sebagai badan berkanun. ditubuhkan oleh majlis perundingan Malaysia agama buddha, kristian, hindu, dan sikh melalui memorandum bertarikh 21 Ogos 2001 kepada Mjlis peguam negara.


dari segi undang2, perhimpunan bersih adalah dibenarkan berdasarkan perkara 10: semua warga malaysia berhak berhimpun secara aman dan tidak bersenjata. benar! ini memang wujud dalam perlembagaan. tapi, kowang baca yang bwah sampai abeh. BACA SAMPAI HABIS EA


Artikel 10.

Kebebasan bercakap, berhimpun dan menubuh persatuan.

(1) Tertakluk kepada fasal (2), (3) dan (4);

(a) Tiap-tiap warganegara adalah berhak bebas bercakap dan mengeluarkan fikiran;

(b) Semua warganegara adalah berhak berhimpun secara aman dan dengan tidak bersenjata;

(c) Semua warganegara adalah berhak menubuhkan persatuan.

(2) Parlimen boleh dengan undang - undang menggunakan:

(a) Ke atas hak-hak yang diberi oleh perenggan (a) Fasal (1), apa-apa sekatan yang didapatinya perlu atau mustahak demi kepentingan keselamatan Persekutuan atau mana-mana bahagiannya, perhubungan persahabatan dengan negeri-negeri lain, ketenteraman awam untuk melindungi keistimewaan-keistimewaan parlimen atau mana-mana Dewan Negeri atau untuk mengelakkan penghinaan terhadap mahkamah, fitnah, atau perbuatan mengapi-api supaya dilakukan sesuatu kesalahan;

(b) Ke atas hak yang diberi oleh perenggan (b) Fasal (1), apa-apa sekatan yang didapatinya perlu atau mustahak demi kepentingan keselamatan Persekutuan atau mana-mana bahagiannya, atau ketenteraman awam;

(c) Ke atas hak yang diberi oleh perenggan (c) Fasal (1) apa-apa sekatan yang didapatinya perlu atau mustahak demi kepentingan keselamatan Persekutuan atau mana-mana bahagiannya atau ketenteraman awam atau akhlak.
(3) Sekatan-sekatan ke atas hak menubuhkan persatuan yang diberi oleh perenggan (c) Fasal (1) boleh juga dikenakan oleh mana-mana undang-undang mengenai buruh atau pelajaran.
(4) Pada mengenakan sekatan-sekatan demi kepentingan keselamatan Persekutuan atau mana-mana bahagiannya atau ketenteraman awam di bawah Fasa (2) (a) , Parlimen boleh meluluskan undang-undang melarang perbuatan mempersoal apa-apa perkara, hak, taraf, kedudukan, keistimewaan, kedaulatan yang ditetapkan atau diperlindung oleh peruntukan Bahagian 3, perkara 152, 153 dan 181 berhubung dengan pelaksanaannya sebagaimana yang dinyatakan dalam undang-undang itu.  


panjang bebeno ea. aku nk ringkaskan tkot nanti salah mksud plak. jadi aku copy je la semua ni dari perlembagaan malaysia. hehe..


halal atau haram perhimpunan tu terpulang la pada kowang nak nilai.


anti bersih.
anti bersih adalh gabungan persatuan ngo dan parti politik yang bertujuan menghalang perhimpunan bersih dan meyakinkan dunia bahawa bersih tidak disokong oleh semua rakyat tetapi sebahagian sahaja.


adakah ini dibenarkan dalam undang-undang? pastinya tidak sama fasal yang digunakan diatas. Namun sikap agresif sesetengah pihak masih mahu melancarkan anti bersih. bagi aku bende ni tak patut. biarkan la bersih nak berhimpun. bila da dua musuh bertembung pastinya akan bertempur. yang rugi MELAYU jugak. gaduh sama sendiri. sudahlah pemuda umno, sudah la perkasa. biar polis jalankan tugas. xperlu bertindak sebagai polis.


malas nak cerita sal anti bersih ni sebab totally melayu yang sokong. wat malu je. hehe


sedikit renungan bersama:


dari syaqiq r.a katanya: saya pernah bersama dengan Abdullah dan Abu Musa dan keduanya mengatakan: bahawa Nabi saw bersabda: 'sesungguhnya sebelum saat (kiamat) ada beberapa hari (masa) yang ketika itu kebodohan bertambah, pengetahuan berkurang dan huru hara banyak terjadi. dan huru hara itu ialah pembunuhan.


dari Abdullah r.a : Nabi saw bersabda : 'mencaci orang islam itu satu kejahatan dan membunuhnya adalh kekafiran'


renung2kan dan selamat beramal. moga Allah ampunkan dosa-dosa kite dan rahmati hidup kite. AMIN 


sumber: Perlembagaan Malaysia, Terjemahan Hadis Shahih Bukhari jilid I,II,III,IV , www.bersih.org, JAIS.

mat rempit bercium

salam ukhwah

hari sabtu lepas aku jalan-jalan kat banda hilir
dok pusing2 tu smapi la ke jalan besar depan MP DP
jalan tu kan agak mengom skit
ade besi ape tah namenye
yang palang2 tu atas jalan
so jalan jadi x rate la kn?

time aku ngah jalan tu da la mat rempit up motor
beramai2 tuh
peh! gempah ah!!
pelancong tengok kompem teruje
berkualiti penduduk negare neh

aku da esaw je
ane la tau kan da yang jatuh
aku pon ckap la sendiri
'kalau la.......'
(aku nk ckap, kalau la jatuh depan kete then aku langgar)
ha kau!! time 2 aku nampak moto terbang
dari kanan side kete aku tros ke depan kerete
bapak cuak!!
naseb la sempat brek..
kalau tak saje je aku rempoh

bile mcam tu ape ag
jadi tumpuan lah kete aku
sumpah malu..
aku tros je blah
lantak same ko mat rempit
dapan la muke..

hahaahaa~

budak2 ni bahaye betoi la kan
ade je kojenye
sian mak bapak
moge berubah la kowang smua
aminn

cerita bualan orang

salam ukhwah

.1.
orang kate kalau kite cerita tentang orang 
nanti cerita kita pula akan jadi bualan orang. 
mungkin betul dan mugkin tidak. 
tapi peratusan betul tu sangat la banyak 
kerna Allah akan membalas ape yang kite da buat kat orang 
same atau lebih banyak dari yang kite buat.

.2.
aku tak nafikan memang aku da bercerita tentang orang. 
(jahatnye aku!!)  
well, its life.. mesti la kan ade je cerite yang kite nak kongsi bersame.
dok cerite sal die neh. orang neh, macam-macam lah kan.
'kan jah kan??'

.3.
yang bestnye bile blog jadi tempat bercerita. 
kadang kite tak cerita tentang orang tapi cerita pasal masalah sendiri. 
adeyy  macam mane neh.. 
bile bercerita tentang diri sendiri walau mcam mana pon pasti akan melibatkan orang lain. 
yang kesiannnya, orang lain tu la yang dapat malu. 
bukan ke same mcam kite bercerite tentang orang lain?

.4. 
aku tak la marah. tapi agak-agak la ea cik kak, cik abang
kesian la kat orang lain tu. tak pasal-pasal name busuk. malu Ooo..  
so, jangan lah bercerita lagi..

blog ku diari ku.. Oh. no please!!

there goes my buddy

salam ukhwah

25 march 2011
tarikh yang aku xle nak lupekan
bile ingat alek sumpah aku nanges =(
malam tu jam 8.30 gitu
wan call, 'ko kat ne? amir excident. dgarnye trok.kene op8'
hati aku xsedap gile
tapi aku pikir +ve
'da ok asenye. sok la melawat. malam ni xle masok pon'
then jam 11 lebeh
status is wat aku tekejut
call wan then wan cakap
'amir da xda'
lincah kadok aku grak g hospital

sampai sane xsanggup aku nak tgok
duduk lua je lah yg le aku wat
then bile arwah nak di bawak balek
aku grak g shah alam ambik nash
rehat 2 jam then grak batu pahat
sampai agak late
dapat la ziarah pusara arwah je
maaf ea bro
...................................

aku memng xle lupekan ko amir
xsangke le jadi macam ni
semoge roh kau sentiasa dicucuri rahmat
aminn

patient and change

salam ukhwah

dalam hidup ni kadang ade yg seronok
kadang tu ade gak yang x seronok
dalam berkawan pon ade yang best gile
ade yang sumpah mnyampah
tu normal la kan..
da nama pon hidup bermsyarakat

orang kate aku pnye mulot xda insurance
klu ckap suke hati aku jerk
tpi sbenarnya x la jugak kot
da aku jenis yang macam neh
nk wat mcam mane kan
cuba juga untuk ubah
tapi apekan daya.. =(
then aku kate ' pegi mam sama kamu!'

so, ape yang terbaek adalah
'berdiam diri, jangan kluakan kata-kata'
yeah..moge aku jadi pendiam. 
hehehe..

cekalkan hati, kuatkan pendirian, ingat tuhan dan keluarga ;-)

kerna picture

salam ukhwah.

last week aku join kem kesatria 
bertempat di hutan rekreasi ayer keroh melaka 
sumpah best!!! 

macam2 bnde baru kite le dapat
pengalaman, kawan2, skandal,

aku macam biase lah. jadi photographer
yg aku nk cite neh sal picture yang aku ambik tu
ade yg aku edit n wat jadi profil picture fb

ha kau....
beh kecoh. nek menyampah aku
bende kecik pon nak jadi hal besar..
orang ni dok kate cm neh, ni kate cam eh
kate awek baru lah, penipu lah
sumpah lepak
nak tgok??
ni ha picnye



ingin di tegaskan di sini
'KAMI TIADA APA-APA HUBUNGAN!!'
so, shut up and get out!! ^^

software attacks

salam.1.malaysia.salam.uitm.

In Introduction Information System I have learn about Software attacks. well, for now software attacks have been occurring in which malware(malicious software) tried to infect as many computers worldwide as possible. Cybercriminals are heavily involved with malware attacks to make money and they use complicated attacks typically via the Internet. There are variety of software attacks.

(1) Virus - Segment of computer code that performs malicious actions by attaching to another computer program.


(2) Worm - Segment of computer code that performs malicious actions and will replicate, or spread, by itself (without requiring another program).


(3) Trojan Horse - Software programs thar hide in other programs and reveal their designed behavior only when they are activated.




(4) Back Door(Trap Door) - Typically a password, known only to the attacker, that allows him or her to access a computer system at will, without having to go through any security procedures.

(5) Logic Bomb - Segment of computer code that is embedded with an organization's existing computer programs and is designed to activate and perform a destructive action at a certain time or date.


(6) Password Attack Dictionary Attack - Attacks that try combinations of letters and numbers that are most likely to succeed, such as all words from a dictionary.


(7) Brute Force Attack - Attacks that massive computing resources to try every possible combination of password options to uncover a password.


The following picture is DES(Data Encryption Standard) cracker circuit board fitted with several deep crack chips which could brute force a DES key in a matter of days:




(8) Denial-of-Service Attack - Attacker sends so many information requests to a target computer system that the target cannot handle them successfully and typically crashes.

(9) Distributed Denial-of-Service Attack - An attacker first takes over many computers, typically by using malicious software. These computers are called zombies or bots. The attacker uses these bots (which form a botnet) to deliver a coordinated stream of information requests to a target computer, causing it to crash.


(10) Phishing Attack - Phishing attacks use deception to acquire sensitive personal information by masquerading as official-looking e-mails or instant messages.



(11) Zero-day Attack - A zero day attack takes advantage of a newly discovered, previously unknown vulnerability in a software product. Perpetrators attack the vulnerability before the software vendor can prepare a patch for the vulnerability.

resource: En. Harun note slide, Introduction Information Systems International Student Version.